Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 52 410 677
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 52 410 677

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2024. 02. 26.

A folyamatos apadás következtében megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) tegnap este 6 órakor. Az árhullám levonulását továbbra is figyelemmel kísérjük, de árvízvédelmi készültség fenntartására nincs szükség. A TIVIZIG működési területén négy szakaszon van érvényben elsőfokú belvízvédelmi készültség, ezzel párhuzamosan a vízvisszatartásra is figyelnek a szakemberek

 

Hidrológia

Az elmúlt 24 órában a TIVIZIG működési területén Tiszafüred és Tiszacsege térségében hullott 2 mm csapadék, máshol nem, vagy csak elenyésző mennyiségű eső esett. A Tisza, a Körösök és a Berettyó vízgyűjtőiről nem jelentettek számottevő csapadékot. Az előrejelzések alapján a héten sem működési területünkön, sem a vízgyűjtőkön nem várható számottevő csapadék, ami kedvező az árhullám levonulása szempontjából.

Árvízvédelem

A kedvező hidrológiai helyzetre tekintettel, a folyamatos apadás következtében megszüntette az elsőfokú árvízvédelmi készültséget tegnap (2024. 02. 25.) este 6 órakor a Tisza bal partján a 09.01. Tiszafüred – Tiszakeszi és a 09.02. Tiszatarján – Rakamaz árvízvédelmi szakaszokon a TIVIZIG. Tokajnál ma reggel 8 órakor 526 cm (24 óra alatt 16 cm-es apadás, Tiszalöknél megkezdődött a duzzasztás tegnap), Tiszapalkonyánál 472 cm (24 óra alatt 36 cm-es apadás), míg Tiszafürednél 650 cm (24 óra alatt 16 cm-es apadás) volt a vízállás. Az árhullám levonulását továbbra is figyelemmel kísérjük, de árvízvédelmi készültség fenntartására nincs szükség.

Belvízvédelem

A TIVIZIG működési területén található 12 belvízvédelmi szakasz közül jelenleg négy szakaszon van érvényben elsőfokú belvízvédelmi készültség: a Tisza mentén a 09.01-es Tiszai-alsó, a 09.02-es Tiszai-középső és a 09.03-as Tiszai-felső, valamint a Hortobágy-Berettyó vízgyűjtőjén található 09.07-es Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon. A készültséggel érintett szakaszokon a belvízzel elöntött területek nagysága 3050 hektár. A térségben 6 szivattyútelep üzemel.

A szivattyúk üzemeltetése mellett továbbra is figyelünk arra, hogy a szükségesnél több vizet ne vezessünk el a térségből. A belvíztározókban visszatartott víz mennyisége mintegy 14 millió m3.

A védekezésben összesen 42 fő vett részt az elmúlt 24 órában.

A szükséges védelmi intézkedéseket folytatjuk, de további tájékoztatót az ár-, illetve belvízhelyzet változásáig nem adunk ki.