Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 52 410 677
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 52 410 677

A Hortobágy-Berettyó árhullámából jut víz természetvédelemre is

Salamonzugi vízkivétel

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága kereste meg a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy kihasználva a Hortobágy-Berettyó magas vízállását természetvédelmi céllal vizet szeretnének kivenni a Salamonzugi-csatornába. Felhívva a figyelmet arra, hogy az árvízvédelmi feladatokat nem veszélyeztetheti ez a tevékenység, ugyanakkor szem előtt tartva a vízvisszatartás fontosságát, igazgatóságunk hozzájárulását adta a nemzeti park számára. 

Ennek megfelelően 2023. december 27-29. között, egy telepített szivattyú segítségével a természetvédők három nap alatt körülbelül 30 ezer m3 vizet szivattyúznak át a Hortobágy-Berettyóból a Salamonzugi-csatornába. A víz ugyanis a hullámtérre kilépve közel került a töltéslábhoz, így viszonylag egyszerűen átemelhető a csatornába.

Egykor itt egy ma már üzemen kívüli szivattyútelep a Salamonzugi-csatornán érkező belvizeket emelte át a Hortobágy-Berettyóba, ezúttal viszont a csatorna folyásirányát megfordítva vízpótlásra használják a medret a nemzeti park munkatársai. A vizet tájékoztatásuk szerint természetvédelmi területek elárasztására, vízpótlására használják fel.