Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 52 410 677
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 52 410 677

Beüzemelték az új szivattyút a Civaqua-Tócó projekt keretében

Beüzemelték az új szivattyút a HTVR szivattyútelepen (forrás: dehir.hu)

A CIVAQUA-Tócó projekt előrehaladása összességében jelenleg 97 százalékos – jelentette be Papp László Debrecen polgármestere egy mai sajtóeseményen.

A balmazújvárosi HTVR szivattyútelepen ugyanis üzembe helyezték azt a nagyteljesítményű szivattyút, amelyet a projekt keretében építettek be a szivattyútelepen, és amely a vizet eljuttatja Debrecenbe. (A cikkünkhöz felhasznált kép forrása: dehir.hu) 

- Ígértük, hogy az idei év végére egy üzemkész állapotban lévő első ütemet adunk át, így egy évtizedek óta várt pillanat jön el, amikor a Civaquának köszönhetően a Keleti-főcsatornából eléri a víz a Tócó forrásvidékét. Ez egy komoly műszaki kivitelezési munkát igényelt és feltételezett, ezért hálás vagyok a vízügyi mérnököknek, akik a programot véglegesítették, a kivitelezést előkészítették, valamint a kivitelezőknek, akik az egészet megvalósították – mondta Papp László. A polgármester hozzátette: Az 1500 kilowattos motorral szerelt szivattyú másodpercenként 1275 liter vizet képes mozgatni. A teljesítményt jól mutatja, hogy ettől a ponttól egy 65 méterrel magasabbra lévőre kell eljuttatni a vizet. Ez a szivattyú lesz a szíve az egész rendszernek, ettől lüktet majd a víz, és jut el oda, ahová szánjuk – hangsúlyozta Papp László.

A polgármester arról is beszélt, hogy jelenleg a tesztüzem zajlik, a kivitelezés még nem zárult le, a szakemberek próbálják, tökéletesítik a rendszer működését, hivatalosan az év végén fogja a TIVIZIG és az Országos Vízügyi Főigazgatóság üzembe helyezni.

A szivattyú és az azt működtető motor együttesen több mint 9 tonna, a beépítésük jelentős műszaki kihívásokat tartogatott. Ez a szivattyú a 13 km hosszú és 1 méter átmérőjű nyomóvezetéken egy időben 10 400 m3 vizet mozgat meg (ez 10 ezer 400 tonna súlynak felel meg), hiszen a cső folyamatosan vízzel telített.

A rendezvényen Balázs Ákos alpolgármester a CIVAQUA programnak a város zöld fejlesztési elképzeléseihez való kapcsolódását emelte ki.

- Jelentős véderdősítéseket kezdtünk el a Vezér utca és Józsa térségében, ez a víz ezeket a véderdőket is táplálni fogja. A meder revitalizációs programok Józsánál, vagy akár a későbbi szakaszokon azt szolgálják, hogy a víz a biodiverzitást erősítse. Ahol vízfelületek jönnek létre, ott a klimatikus viszonyok is javulnak, így Debrecen levegőminősége is javulhat. A zöld intézkedések, amiket hozunk, egymásra épülnek, egymást erősítik, a legfontosabb elem, a zászlóshajó viszont a CIVAQUA-program.

Mostanra a projekt minden létesítménye elkészült:

  • a 13 km-es nyomóvezeték és a 2 km hosszú gravitációs vezeték;
  • a 2-es számú, 3 ezer m3-es kiegyenlítő tározó;
  • a Tócón 14 duzzasztó műtárgy és 4 fenéklépcső;
  • valamint a Vezér úti tározó a műtárgyaival együtt.

Ezekben a napokban a próbaüzemre való felkészülést végzi a vállalkozó, víztartási próbák zajlanak, amelyekhez már az új szivattyú biztosítja a vizet a Keleti-főcsatornából.

A CIVAQUA program első ütemének megvalósítása a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, 15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból zajlik Debrecenben. A „CIVAQUA-Tócó projekt, mint a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer átalakítása, kibővítése” című, KEHOP-1.3.0-15-2021-00027 azonosítószámú projekt keretében a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás felső szakaszának revitalizációja, új életre keltése történik meg. A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a Debreceni Önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói AQUA-GENERAL Kft.

A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2023. november 30.

Fotók az eseményről a dehir.hu oldalán találhatók.