Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Ivóvízminőségjavító program

2016.11.22

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén lévő 93 önálló település mindegyike rendelkezik közüzemi vízellátással. 

Magyarországon az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK számú tanácsi Irányelvben foglaltakra figyelemmel - a Csatlakozási Szerződés szerinti időbeli eltérésekkel meghatározott határidős feladatokra alapozva - országos ivóvízminőség-javító program került kidolgozásra (kiemelt paraméterek: az arzén, a bór, a fluorid és a nitrit, közegészségügyi okokból megállapított sajátos hazai kiemelt paraméter továbbá az ammónium).

A hazai Program jogszabálya: Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet).

A működési területünkön a vízellátottság aránya közel 100 %-os. Az Ivóvízminőség-javító Program keretében 2015-ig ivóvízminőség-javító fejlesztéseket végeztek több településen is a víztisztítási technológia és 20% hálózatrekonstrukció keretében.

A beruházások végrehajtását a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázati konstrukciója segítette.

 

A Programokat a vonatkozó Irányelvben foglaltakra figyelemmel és a Csatlakozási Szerződés szerinti határidős előírásokhoz igazított hazai szabályozásoknak megfelelően került végrehajtásra.

 

További ivóvízminőség-javító fejlesztésre Környezeti Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében lesz lehetőség az alábbi okok miatt:

- forráshiány

- szakaszolt megvalósítás

- újonnan felmerült ivóvízminőségi problémák

- sikertelen beruházások

 

A pályázattal kapcsolatos teljes körű feladatok ellátása a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft közreműködésével történik.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.