Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

A CIVAQUA múltja

2023.02.16

A Debrecenben a vízügy beruházásban zajló CIVAQUA program 50 éves múltra tekint vissza. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság akkori szakemberei kezdték el a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer megvalósítását, amelynek célja az volt, hogy a Keleti-főcsatorna vizét Debrecen közelébe hozzák.


A fejlesztés azonban a 80-as években leállt. A 2000-es évek elején vetődött fel újra a rendszer folytatásának gondolata a vízügyi szakemberekben, ekkor már CIVAQUA néven. További két évtizedes várakozás után a munkálatok 2021-ben végre megkezdődtek. A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a Debreceni Önkormányzattal együttműködve. A CIVAQUA program első ütemét jelenti a most futó beruházás: a „CIVAQUA-Tócó projekt, mint a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer átalakítása, kibővítése” című, KEHOP-1.3.0-15-2021-00027 azonosítószámú projekt keretében elnyert európai uniós és magyar állami támogatás összege 15,748 milliárd forint. A program múltjáról, előzményeiről Kóthay Lászlóval, a TIVIZIG korábbi igazgatójával, egykori vízügyi szakállamtitkárral készült beszélgetés.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.