Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Fejlesztik a szivattyútelepet a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése keretében

2021.03.23

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, 3,006 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból zajlik a Derecskei-főcsatorna felújítása a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén.


A "Derecskei-főcsatorna korszerűsítése" című KEHOP-1.3.0-15-2015-00006 azonosítószámú projekt célja, hogy javuljon Derecske térségnek vízgazdálkodása: mind a terület káros vizeinek elvezetése, mind az öntözési lehetőségek bővítése terén. A munkálatok keretében teljesen átépítik a rendszer vízellátást biztosító Derecske-fürtfő szivattyútelepet is.

Derecske térségének vízgazdálkodásában kiemelt szerepe van a Derecskei-főcsatornának, melynek vízbiztosítása a Kösely-Hajdúszováti átmetszésen keresztül a Keleti-főcsatornából történik. Az elmúlt 30 évben a Derecskei-főcsatorna és a Derecske-Kisdülői vízelvezető útvonalon a csatorna erősen feliszapolódott, a meglévő műtárgyak felújításra szorultak. A projekt célja, hogy javuljon a terület káros vizeinek elvezetése, ezt szolgálják az épülő létesítmények és a csatorna rekonstrukciós tevékenységek is. A rendszer ugyanakkor kettős működésűvé válik a fejlesztést követően: a vizek elvezetése mellett aszályos időben vízpótlási lehetőség is biztosítható a területen. A tervezett fejlesztések eredményeképpen növekedni fog a visszatartható édesvíz mennyisége, javul a terület vízzel való ellátottsága, ezáltal hozzájárul az éghajlatváltozás hatására egyre szélsőségesebbé váló vízjárás kiegyenlítéséhez. A meglévő rendszerek vízszállító kapacitásának helyreállításával, valamint a vízelvezető csatornák rendszerbe kapcsolásával megvalósul a víztestek jó állapotának elérése, a biodiverzitás növelése is. A beruházás megvalósulásával lehetővé válik a térség kiszámítható, biztonságos intenzív növénytermesztése, ezáltal nagymértékben nő a mezőgazdaságból élők versenyképessége az agrárszektorban. A projekt eredményeként a vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága a jelenleginek csaknem a négyszeresére nő, így 4800 hektár kiterjedésű lesz.

A fejlesztés megvalósítására a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az Országos Vízügyi Főigazgatóság konzorciumi partnereként sikeresen pályázott. A "Derecskei-főcsatorna korszerűsítése" című KEHOP-1.3.0-15-2015-00006 azonosítószámú projekt keretében elnyert európai uniós és magyar állami támogatás összege 3 006 011 081 forint.

A projekt keretében a Derecskei-főcsatorna és mellékágai korszerűsítése mellett teljesen megújul a rendszer vízellátást biztosító Derecske-fürtfő szivattyútelep is. A fejlesztés eredményeként a korábbi 0,3 m3/s-ról 2 m3/s-os kapacitásra bővítik a szivattyútelep teljesítményét két darab 1 m3/s teljesítményű búvárszivattyú beépítésével. A megnövekedetett teljesítmény kiszolgáláshoz egy új transzformátor állomás telepítésére is szükség volt. Az eddigi két 500 mm átmérőjű csővezetéket két 700 mm átmérőjű csővezetékre cserélik. A biztonságos működés elősegítése érdekében beépítenek két darab, a vízzel érkező növény és uszadék eltávolítására szolgáló új mozgó gerebet, szállítószalaggal együtt. Mindemellett a szivattyútelepen új kezelőépület is épül kapcsolószekrénnyel, pihenőhelyiséggel és vizesblokkal.

A beruházás befejezésének tervezett ideje: 2021. augusztus 29.

Tovább információ:
http://derecskei.ovf.hu/

 

Kapcsolódó galéria

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.