Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Védett növényfajok mentése a Tisza parton

2013.07.03

Május végén kezdődött meg a botanikai értékek mentése a Tisza bal partján Tiszagyulaháza és Tiszadob térségében.
Mint ismeretes, több mint kétmilliárd forintos beruházás kezdődik a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között, amelynek a célja az ebben a térségben élők élet –és a vagyon biztonságának szavatolása.

Fotó forrás: http://www.zoldkor.net


A munkálatok megkezdése előtt a védett növényi fajokat biztonságba helyezik. A Zöld Kör munkatársai a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági Szakközépiskola növendékeivel együtt, Papp László botanikus, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje igazgatójának szakmai felügyeletével végzik a védett növények kiemelését és áttelepítését. Eddig több ezer nyári tőzikét helyeztek biztonságba. Felkutatják és, ha megtalálják, átültetik a hosszúlevelű veronikát, a réti iszalagot, az inas gyíkvirágot, az orvosi kocsordot. A tiszaparti margitvirágot, a debreceni tormát, a hosszúlevelű veronikát és a kocsányos tölgyet elkerítették és megjelölték azt a helyet, ahol a veszélyeztetett növények vannak. Ezeknek a növényeknek a természetvédelmi eszmei értéke kettő és ötezer forint között van, tövenként.

A védett értékek mentését a beruházás kivitelezője az A-HÍD Építő Zrt felkérésére végzik, amely szerint ez a mentési akció elhúzódhat akár 2014-ig is, és várhatóan megközelítőleg tíz millió forintba kerül.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.