Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Hazatértek a vízügyes dolgozók

2013.06.17

Sikeres árvíz védekezési munkában segítették a Duna menti társ vízügyi igazgatóságokat a TIVIZIG munkatársai.


A hétvégén a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) utolsó munkatársa is visszatért állomáshelyére, miután levonult az árhullám a Dunán. Június elejétől, több ütemben összesen 85 munkatársunk utazott a Dunántúlra, hogy a Dunán kialakult rendkívüli árvízvédelmi helyzetben segítséget nyújtsanak.

Június 4-én utazott a legnagyobb létszámú egység. 42-en álltak szolgálatba ezen a napon az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) működési területéhez tartozó Győrújfalu térségében, ahol a gáterősítési munkálatokban segédkeztek. Munkatársaink 9 napig teljesítettek szolgálatot a Duna gátjain, majd június 13-án tértek vissza Hajdú-Bihar megyébe.

Június 4-én 3 TIVIZIG dolgozó lépett szolgálatba ugyancsak az ÉDUVIZIG működési területén, a gönyűi és győri védelmi szakaszon. Ők június 13-án tértek vissza Debrecenbe.

Június 7-én a TIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának 7 fős egysége állt munkába szintén az ÉDUVIZIG működési területén, ahol vonalvilágítási feladatokat láttak el Szőny-Komárom térségében, június 13-áig.

Ugyancsak június 7-én lépett szolgálatba 11 TIVIZIG dolgozó a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) működési területén, a paks-bölcskei védelmi szakaszon. Ez az egységünk június 14-én este tért haza.

Június 8-án utazott 20 munkatársunk az ÉDUVIZIG működési területéhez tartozó Koroncó térségébe, ahol a Bakony-ér partján segítették a védekezési munkát, június 13-ig.

Június 8-án ketten álltak szolgálatba a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) működési területén, Nagymaroson, ahol június 13-áig segítették lakott területen a védekezési munkálatokat.

Az emberi erőforrás és szakmai segítségnyújtás mellett a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság raktárkészletéből dologi segítséget is nyújtott a társ vízügyi igazgatóságoknak. Összességében a két kilométer vonalvilágítás mellett, 10 ezer darab homokzsákot, 10 ezer darab jutazsákot, 1000 négyzetméter szűrőszövetet, valamint a helikopteres védekezéshez szükséges 1700 darab Big Bag-et (1 köbméteres zsákot) és 495 darab helikopter kötelet biztosítottunk a dunai védekezéshez, illetve 19 darab gépjárművet. Az átirányított készletek visszapótlása folyamatban van a TIVIZIG raktáraiba.

A Vízügyi Szolgálat életében természetes folyamat, hogy árvízhelyzet esetén a területileg illetékes vízügyi igazgatóságok számára segítséget nyújt az összes vízügyi igazgatóság. Nem történt ez másként ezúttal sem, mint ahogyan a tiszai árhullámok esetén igazgatóságunk is több alkalommal segítséget kapott a dunántúli kollégáktól.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.