Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer fejlesztése Projekt

2017.11.24

 

hir_kepek/2020logo.png

hir_kepek/hajduhatsag_banner.jpg

KEHOP-1-3-0-15-2015-00005

 

 

 

 

 

 

 

 

A 70-es években fogalmazódott meg a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer koncepciója. Ennek lényege az volt, hogy a Keleti főcsatornából - a Balmazújváros mellett létesítendő szivattyútelep segítségével - Tisza vízzel látták volna el a Hajdúhátságot: Hajdúböszörmény, Debrecen és Ebes térségét, azonban a kivitelezés a 80-as években leállt. Tekintve, hogy a koncepció alapjául szolgáló adottságok a térség vízgazdálkodása szempontjából továbbra is nagy lehetőségeket rejtenek, ezért a rendszer továbbépítésének gondolata az elmúlt évtizedben - korszerűsített formában - ismét napirendre került, immár CIVAQUA program néven. Ennek keretében készült el a H-III-2 gravitációs vezeték vízjogi engedélyes tervdokumentációja.

 

Utóbbi fejlesztés megvalósítására a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az Országos Vízügyi Főigazgatóság konzorciumi partnereként sikeresen pályázott. A "Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer fejlesztése" című KEHOP-1.3.0-15-2015-00005 azonosítószámú projekt keretében elnyert európai uniós és magyar állami támogatás összege 1 milliárd 500 millió forint. A támogatás intenzitása: száz százalék.

 

A projekt keretében az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

 

- H-III-2 mellékvezeték építése a H-III gerincvezeték 2+950 km szelvényénél lévő aknától keleti irányba. Hossza 6 200 méter. A cső átmérője a teljes hosszban 1 000 milliméter. Az öntöző vízkivételi műtárgyakat a mellékvezetéken 500 méterenként tervezik beépíteni, összesen 11 darabot.

- A HTVR szivattyútelep felújítása. A szivattyúházon belüli átalakítás kiterjed a gépészeti, valamint az elektromos berendezésekre.

 

A kivitelezési munkák várhatóan 2018. tavaszán kezdődnek meg, a beruházás befejezésének tervezett határideje: 2019. április 30.

 

 

Információk, kérdések: htvr_projekt@tivizig.hu

 

 

Lakossági fórum a Projekt megvalósításáról

 

Galéria a lakossági fórumról

 

 

OVF_logo_140.jpg

 tivizig_logo_140.jpg
   
Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.