Berettyó védtöltések fejlesztése a Kis-sárréti
és a Berettyóújfalui ártéri öblözetekben

Töltéskorona burkolás


A töltéskorona burkolásának a védekezés során van a legnagyobb szerepe. Amennyiben a védekezés alatt eső, vagy hó áztatja el a töltéskoronát, a nehéz munkagépek igen rövid időn belül kátyússá, járhatatlanná teszik azt. Ez egyrészről lassítja a védekezési munkálatokat, másrészt a gát is károsodik. A Berettyó folyó esetében a viszonylag gyakran előforduló jeges árvizek miatt ez hatványozottan igaz. Jeges árvizek idején az események gyorsan zajlanak le. Elég itt csupán az alig órák alatt kifejlődött jégtorlasz miatti gyors vízállás emelkedésre utalni. Ilyenkor óriási jelentősége van a burkolt töltéskoronának. Jeges árvizek alkalmával általában zord időjárási körülmények között kell nagyon gyorsan védekezni. Mind az emberi, mind a technikai erő hatékonysága jelentősen csökken, sőt a járhatatlan utak miatt akár meg is hiúsulhat a védekezés. Ezzel szemben szilárd burkolatú árvízvédelmi úton sokkal nagyobb valószínűséggel sikerül a jeges árvíz ellen időben fellépni, hatékonyan védekezni.

A projekt keretei között a Bakonszeg és Szeghalom közötti töltésszakasz a bal parton végig szilárd burkolattal lesz ellátva, ami lehetővé teszi egy esetleges jeges árvíz kialakulásakor a gyors reagálást, illetve nagymértékben megkönnyíti, hatékonyabbá és olcsóbbá teszi ezen a szakaszon a védekezési munkákat.

 

 

A projektterület tervezés alá vont árvízvédelmi út szakaszait az alábbi táblázat tartalmazza:

Védvonal megnevezése Szakasz
tkm.
Hossz (Km) Felület
(m2)
Berettyó bal part
Szeghalom –Kismarja
7+033 –   12+000 4,96 14 901
12+000 – 23+570 11,57 34 710
23+570 – 34+122 10,55 31 656
Töltéskorona burkolás összesen 27,08 81 267

 

A Berettyó folyó első rendű védvonalai közül jelenleg 116,25 km földkoronájú, nincs burkolattal ellátva. A tervezett fejlesztés során újabb 27,08 km új töltéskorona burkolat épül jelenleg, a források szűkössége miatt.

<< Vissza az előző oldalra