Berettyó védtöltések fejlesztése a Kis-sárréti
és a Berettyóújfalui ártéri öblözetekben

Megerősítették a védtöltéseket és felújították a gátőrtelepeket a Berettyó mentén

Végéhez értek az összességében 4,640 milliárd forintos „Berettyó védtöltések fejlesztése a Kis-sárréti és a Berettyóújfalui ártéri öblözetekben” című projekt kivitelezési munkálatai. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság ezzel a beruházással sikeresen befejezte valamennyi projektjét, amelyet a 2007-2013-as európai uniós pályázati időszak keretében tervezett megvalósítani - jelentették be a projekt záró rendezvényén Berettyóújfaluban november 30-án, hétfőn.

A Berettyó mentén megvalósult fejlesztés keretében megerősítették az árvízvédelmi töltéseket a folyó bal partján Szeghalom és Berettyóújfalu között, a jobb parton pedig a Kálló torkolatától Bakonszegig, együttesen mintegy 44 kilométer hosszúságban. Emellett Bakonszeg belterületén, a Nadányi híd közelében elkészült egy 776 méter hosszú új töltésszakasz. A töltések koronáján, 34 kilométernyi árvízvédelmi út is megépült. A Berettyó árvízvédelmi töltéseit 32 darab olyan műtárgy keresztezi, melyek segítségével a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei a töltés mögött felgyülemlő belvizeket vezetik be a folyóba. A meglévő műtárgyak közül 25 darabot újítottak fel a projekt keretében, a Bakonszeg térségében elkészült új töltésszakaszhoz pedig egy új műtárgy épült. A védelmi központokat, gátőrtelepeket – összesen 15 darabot – felújították, ebből a kismarjait és a csökmőit teljesen elbontották és újat építettek helyettük.
A beruházás eredményeként javult a nagyvízi meder vízszállító képessége, miután a folyó magyarországi szakaszán megtörtént a hullámtéri erdők rendezése. A számítások szerint ez az árvízvédelmi fejlesztés több évtizedre nyújt biztonságot a térségben élő mintegy 70 ezer embernek és védi a mintegy 32 milliárd forint értékű nemzeti vagyont. Az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházással a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság sikeresen befejezte valamennyi projektjét, amelyet a 2007-2013-as európai uniós pályázati időszak keretében tervezett megvalósítani. Tizenegy projekt keretében összesen mintegy 10 milliárd forintos fejlesztés valósult meg a TIVIZIG működési területén.

„Berettyó védtöltések fejlesztése a Kis-sárréti és a Berettyóújfalui ártéri öblözetekben”
KEOP-2.1.1/2F/09-11-2011-0001

<< Vissza az előző oldalra