1 2 3 4SAJTÓKÖZLEMÉNY


Fényképeken a bakonszegi természetvédelmi beruházás


2014. március 25.


A régi Alföld egyik értékes tájának helyreállításával megvalósult a legfontosabb cél, a területen élő védett madárfajok szaporodásának biztosítása. A beruházás mintegy 190 millió forintba került. A projekt megvalósítását követi nyomon a 2014. március 20-án megnyitott fotókiállítás, amelynek anyagát csaknem két év fotódokumentációjából válogatták a TIVIZIG munkatársai.

Bakonszegen a Nadányi-Miskolczy kúriában – amely számos, értékes helytörténeti emléknek ad helyet – 20 fénykép mutatja be a beruházás menetét, az egyes fázisokat, a tó lecsapolásától kezdve, a költőszigetek, az élőlénylépcsők és más műtárgyak megépítésén át a feltöltésig. Emellett a fényképeken láthatók a természetvédelmi területen megtalálható madarak is.

A TIVIZIG projektje különleges madárvédelmi területen valósult meg, amelynek során megújult a helyi víztározó és a hozzá tartozó, védett fajoknak otthont adó természetvédelmi terület. 2011 augusztusában kezdődtek a bakonszegi 155 hektáros természetvédelmi területen a munkálatok. Miután a tározó kiürítése megtörtént, elkezdődött az elhasználódott műtárgyak helyreállítása, felújítása. Ezt követően 2012 márciusában újra víz alá került a terület. 1 millió 900 ezer köbméter víz érkezett a Keleti Főcsatornából a tározóba, ezzel a terület egyes részein a vízmélység elérte a két méteres szintet. Nemcsak a vízmennyiség növelése, hanem a vízminőség javítása is megtörtént. Ezt részben a növényzet arányainak megváltoztatásával, növényzet ültetésével, mederkotrással sikerült elérni. Az olyan műtárgyak, mint az ökofolyosó és az élőlénylépcső pedig biztosítják az élőlények szabad mozgását, létrejött a folyamatos kapcsolat a Tisza, Keleti-főcsatorna, Kálló-főcsatorna és a Berettyó folyó között. Most már biztosított a terület megfelelő vízellátása, a növényzet megfelelő aránya.


Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
4025 Debrecen, Hatvan utca 8-10.
06 /52/ 410-677
www.tivizig.hu<< Vissza az előző oldalra