1 2 3 4SAJTÓKÖZLEMÉNY


Befejeződött a bakonszegi természetvédelmi beruházás


2013. május 29.


A régi Alföld egyik igen értékes természetvédelmi területének helyreállításával megvalósult a legfontosabb cél: a védett és fokozottan védett madárfajok szaporodásának biztosítása. A beruházás 190 millió forintba került.

A „Természet és élőhely védelmi kezelés a Bihari sík Natura 2000 területén” elnevezésű projektet különleges madárvédelmi területen valósították meg, amelynek során megújult a helyi víztározó és a hozzá tartozó, védett fajoknak otthont adó természetvédelmi terület.

2011 augusztusában kezdődtek a bakonszegi 155 hektáros természetvédelmi területen a munkálatok. Leengedték a tározó vízét, majd megkezdték az elhasználódott műtárgyak helyreállítását, felújítását. 2012 márciusában 1 millió 900 ezer köbméter vizet engedtek a Keleti Főcsatornából a tározóba, ezzel elérték a terület egyes részein a két méteres vízmélységet is.

Nemcsak a vízmennyiség növelése, hanem a vízminőség javítása is megtörtént. Ezt részben a növényzet arányainak megváltoztatásával, részben pedig olyan műtárgyak - egy ökofolyosó és egy úgynevezett élőlénylépcső - építésével érték el, amelyek biztosítják a víz és az élőlények szabad mozgását.

Most már biztosítva van a terület megfelelő vízellátása, a növényzet megfelelő aránya. Két költőszigetet építettek meg, amelyek biztonságos, nyugodt körülményeket teremtenek a védett madaraknak. A védett területről az eddigi felmérések szerint összesen 200 faj ismeretes.

A terület hat védett halfaj és hat fokozottan védett madárfaj élőhelye.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság projektje egyedülálló abban az értelemben, hogy az kizárólag környezetvédelmi indíttatású volt, az ár- és belvízvédelmi szempontok végig másodlagosak maradtak. A projekt, amelynek sikere érdekében együttműködési megállapodást kötött a TIVIZIG és a Bihar Természetvédelmi és Kulturális Értékőrző Közalapívány, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.


Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
4025 Debrecen, Hatvan utca 8-10.
06 /52/ 410-677
www.tivizig.hu<< Vissza az előző oldalra