1 2 3 4

Feltöltötték a Bakonszegi tározót


Március végére vízzel töltötték fel a bakonszegi 155 hektáros természetvédelmi területet. Befejeződtek ugyanis a Bakonszegi tározó II. ütemének munkálatai. Tavaly, az augusztusi munkakezdés után leengedték a tározó vizét, majd megkezdték az elhasználódott műtárgyak helyreállítását, felújítását. Március végére 1 millió 900 ezer köbméter vizet engedtek a Keleti-főcsatornából a tározóba, ezzel egyes részeken elérték a két méteres vízmélységet is.


2012. március 30.


A „Természet és élőhely védelmi kezelés a Bihari sík Natura 2000 területén „elnevezésű projektet különleges madárvédelmi területen valósítják meg, amelynek során mintegy 200 millió forintból újul meg a helyi víztározó és a hozzá tartozó, védett fajoknak otthont adó természetvédelmi terület, biztosítják a terület megfelelő vízellátását, a növényzet megfelelő arányát. Két költőszigetet építettek meg, amelyek biztonságos, nyugodt körülményeket teremtenek a védett madaraknak.


A terület hat védett halfaj és hat fokozottan védett madárfaj élőhelye.


 Nemcsak a vízmennyiség növelése, hanem a vízminőség javítása is megtörténik. Ezt részben a növényzet arányainak megváltoztatásával, részben pedig olyan műtárgyak - egy ökofolyosó és egy úgynevezett élőlénylépcső - építésével érik el, amelyek lehetővé teszik a víz és az élőlények szabad mozgását.


A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság projektje egyedülálló abban az értelemben, hogy az kizárólag környezetvédelmi indíttatású, az ár- és belvízvédelmi szempontok végig másodlagosak maradnak. A szakértői tevékenységet a Hortobágyi Nemzeti Park látta el. A projekt, amelynek sikere érdekében együttműködési megállapodást kötött a TIVIZIG és a Bihar Természetvédelmi és Kulturális Értékörző Közalapívány, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.<< Vissza az előző oldalra