1 2 3 4

Műszaki beavatkozások


A beavatkozások, amelyek a morfológiai viszonyokat a tervezett mértékűre alakítják, műtárgyak javítását, az ökofolyosó létrehozását, a természet közeli élőlény lépcső költőszigetek építését jelenti, ami élőhely bővüléssel jár.


  • A területi arányok változtatása

A terület domborzati sajátosságaiból adódóan a tervezett üzemi vízszinthez tartozó előírt mélységű nyíltvizes terület csak mederkotrással alakítható ki. A 18,7 ha kiterjedésű nyíltvizes területet a tó DNY-i határoló töltése mentén átlagosan 200 m széles sávban alakítjuk ki, a tófenék mintegy 0,6 – 0,7 m-es lemélyítésével.


  • Költőszigetek kialakítása

A költőhelyek változatosságának növelése érdekében a tározótó területén, a nyíltvizes terület közelében kettő, egyenként 2 ha területű költősziget kialakítása történik meg. A költőszigetekhez felhasznált anyag a vízvezető kapacitás, a nyíltvizes és a hínaras területek kotrási anyaga. A szigeteket 0,5 méterrel kell a maximális vízszint fölé emelni, a felületüket „bogárhát” szerűen kiképezve. A szigetek hullámverés elleni védelmét a maximális vízszint vonalában kialakított nádpadkával biztosítjuk.

A költőszigeteken új élőhely alakul ki, várhatóan kopár, gyér növényzetű élőhely. Ugyanis a költősziget kiemelkedik, ami száraz kopáros élőhely kialakulásának kedvez. Így ez az élőhely is fontos a sokféleség megtartásában.